Avocatul Poporului, control de proporții la penitenciarul unde e închisă Elena Udrea
Avocatul Poporului, Renate Weber, a trimis un control la Penitenciarul Târgșor, locul în care Elena Udrea își ispășește pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Se pare că acest control vrea să verifice condițiile medicale de care beneficiază deținutele, asta în contextul în care a existat un val de tentative de suicid printre ele.
Control la penitenciarul unde e închisă Udrea
În plus, multe femei care au primit îngriji medicale în cadrul Penitenciarului au avut nevoie, ulterior, să fie transportate la spitale, suferind complicații.
Elena Udrea a fost adusă în România, după ce autoritățile din Bulgaria au extrădat-o.
Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a vorbit despre condițiile din penitenciar.
Se pare că fostul ministru va avea „condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”.
Ce condiții sunt la Târgșor
„Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar așa cum și-ar dori politicienii infractori dovediți de justiție, însă banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică din anturajul acesteia ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian.
A devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzații false despre condițiile din penitenciare, pentru a scăpa de pușcărie”, a spus acesta.
Se pare că Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou are celule concepute pentru cazarea la comun a deținutelor. Spațiul minim individual de 4 metri pătrați trebuie păstrat pentru fiecare femeie.
„Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice și a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate”, a continuat Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.